Pasiunea pentru un domeniu, meserie sau un hobby se capata inca din copilarie, iar pentru mine, Electronica este acest domeniu magic.

Parcurgand atat liceul cat si o facultate de electronica, am reusit sa aprofundez in primul rand partea teoretica, fapt ce a adus la intelegerea mai aprofundata a functionarii componentelor electronice si a montajelor.

Totul a inceput in clasa a 5-a, cand am asamblat pentru prima data un pistol electric de lipit. In liceu deja eram apt pentru tot felul de montaje electronice mai in voga in acea perioada, avand componente greu de gasit, si scumpe pentru un student de liceu la camin.

Nu voi uita niciodata cum "inchiriam" cartela de masa la colegi, si preferam sa nu mananc sau sa mananc ce mi-au trimis ai mei la pachet pentru a putea cumpara alte componente electronice. Aceasta nevoie de bani m-a impins sa invat sa repar tot felul de televizoare, radiouri, statii sau sa vand chiar aparate construite de mine.

Dupa Revolutie, am observat o lipsa de divertisment in Romania. Posturile romanesti de TV erau putine, iar alegerile romanului pus seara pe canapea in fata la televizor erau de asemenea, si mai putine.

Lucrand la Electromagnetica in aceasta perioada, am avut placerea de a invata sa instalez antene, sa construiesc receptoare si sa aprofundez acest domeniu care inca se afla in stadiu infantil.


Cu aceste noi cunostinte, si din aceasta lipsa de canale TV, am decis sa infiintez firma Telectronics.

Ion Nastastoiu

Fondator

Despre Telectronics

Televizune Digitala 1990-2008

Cu acest scop de a aduce mai multe canale in Romania, am inceput sa construiresc si sa instalez sute de antene si amplificatoare de tip analogice, ce reuseau sa aduca mai bine de 40 de canale noi, din tari precum Bulgaria, Serbia si Rusia.

Dar la mijlocul anilor 90, lucrurile aveau sa se schimbe masiv in acest domeniu. Lansarea comerciala a receptoarelor si cananelor digitale au dus la o crestere impresionanta, de ordinul sutelor, a numarului de canale disponibile.

Romania se avanta intr-un final in 2004-2006 prin creearea platformelor de transmisie a cananelor digitale romanesti: Focusat, Digi, MaxTV, Boom, Akta. Prin parteneriat cu aceste firme, Telectronics a avut parte de peste 4000 de instalari in mai multe zone ale tarii pana in 2008.

Automatizari, sisteme de securitate si IPTV 2008-2015

Criza economica din 2008 si pierderile majore asociate, falimentul firmei Boom TV, si aparitia altor platforme digitale au dus la nevoia unei reforme in Telectronics.

Activitatea firmei este revigorata de aparitia canalelor TV prin internet (IPTV) si, ulterior de nevoia unor sisteme de supraveghere SMART, alaturi de alte dispozitive din categoria Internet of Things (IOT) pentru case inteligente.

Comercializarea de microcontrelere avansate precum Arduino a dus la o explozie de noi aplicabilitati, facand posibila abordarea cu usurinta de catre orice electronist sau hobby-ist a domeniului de automatizari, datorita documentatiei vaste de pe internet.

Energie Verde 2015-prezent

Odata cu incalzirea globala si diminuarea resurselor fosilice, si din dorinta de a proteja aceasta minunata planeta, am decis ca este timpul unei alte reforme ale firmei. Fara experienta avansata in domeniu, am preluat sarcina de a construi un tracker solar, ce avea sa comande miscarea automata a acestuia (si desigur, a unui sistem de panouri solare) in functie de pozitia soarelui. Dupa multe cautari si teste, am gasit o solutie simpla, fiabila, pe care aveam sa o construiesc in mai bine de 100 bucati pentru diferiti clienti. Aceste trackere continua sa functioneze si in ziua de astazi.

Continuand trendul, am preluat divese proiecte de design, implementare, asamblare etc. pentru diferite sisteme de energie solara sau eoliana, de la controllere de protectie pentru baterii si eoliene, divertere ce permit maximizarea energiei si injectarea in propria retea de catre un invertor, la tablouri electrice pentru protectie, distributie si contorizare.