
Invertoare
Odată cu creșterea interesului pentru sursele de energie regenerabilă de pe tot globul, interesul pentru sistemele solare a crescut, de asemenea, cu rate uimitoare. Capacitatea soarelui de a alimenta o întreagă casă este un plus de mediu uriaș (gândește-te la toată energia electrică economisită!) și este, de asemenea, o utilizare excelentă a unei resurse de care avem multe ore în fiecare săptămână.
Dar, când vine vorba de sisteme solare, știi cu adevărat din ce sunt alcătuite și cum funcționează? Sistemele solare constau din panouri solare (sau panouri fotovoltaice (PV)), un invertor solar (foarte important) și un rack pentru a menține totul la loc. Ele pot conține, de asemenea, o baterie, în funcție de sistem și un contor electric, iar cantitatea și tipul de panouri pentru fiecare sistem va depinde de puterea de energie necesară. Avand in vedere cat de importante si benefice sunt sistemele solare, ne-am gandit sa punem la capat cateva informatii despre invertoarele solare, cum functioneaza acestea si ce sa cautam intr-un invertor solar bun, avand in vedere importanta lor.
Ce este un invertor solar și cum funcționează?

Un invertor solar este una dintre cele mai importante părți ale unui sistem de energie solară. Un invertor solar transformă energia ieșită de la panourile solare într-o formă de energie electrică utilizabilă, pentru a fi utilizată în casă sau la locul de muncă.
Un invertor solar funcționează prin preluarea curentului continuu variabil sau „DC” de la panourile solare și transformându-l în curent alternativ de 120V/240V sau „AC”. Aparatele din casa dvs. funcționează pe AC, nu DC, motiv pentru care invertorul solar trebuie să modifice ieșirea DC care este colectată de panourile solare.Tipuri de invertoare solare
Există 5 tipuri diferite de invertoare solare, toate cu beneficii diferite:
- Invertor de baterie Un invertor de baterie este cea mai bună opțiune dacă aveți nevoie să instalați retroactiv o baterie în sistemul dvs. solar sau doriți să păstrați bateria separată de panourile solare și să rulați printr-un alt invertor. Un invertor de baterie transformă energia bateriei în 230V AC și o alimentează în tabloul de distribuție (în loc de alimentarea rețelei) ori de câte ori este posibil.
- Invertor central Un invertor central este imens și este cel folosit pentru sistemele care necesită sute de kilowați (sau chiar uneori megawați) de volum. Nu sunt pentru uz rezidențial și seamănă cu un dulap metalic mare, fiecare „dulap” fiind capabil să gestioneze aproximativ 500 kW de putere. Ele sunt, în general, utilizate comercial pentru instalații la scară mare sau pentru fermele solare la scară de utilitate.
- Invertor hibrid Invertoarele hibride, altfel cunoscute sub denumirea de „invertoare multi-mode”, sunt destul de neobișnuite în Australia și vă permit să conectați bateriile la sistemul solar. Se cuplează cu bateriile conectate prin „cuplaj DC” (când atât solarul, cât și bateriile folosesc un singur invertor, iar curentul continuu de la panourile solare încarcă bateriile printr-un încărcător de curent continuu) iar electronica sa organizează încărcarea și descărcarea bateriei.
- Microinvertor După cum sugerează și numele, microinvertoarele sunt foarte mici (de dimensiunea unei cărți!) și raportul dintre panoul solar și microinvertoarele este de 1:1. Avantajul unui microinvertor, printre altele, este că optimizează fiecare panou solar individual, ceea ce oferă mai multă energie (mai ales în condiții de umbră).
- Invertoare de șir Nu în ultimul rând, există invertoare de șir. Invertoarele string sunt cea mai comună opțiune de invertor pentru uz rezidențial și, de obicei, există 1 invertor string per instalație solară. Sunt cunoscute sub denumirea de „invertoare de șir” datorită faptului că la ele sunt conectate un șir de panouri solare.
Ce dimeniune de invertor solar este cel mai bun?
Aceasta este o întrebare cu care mulți oameni se confundă. Pentru cea mai bună clarificare pe care o putem oferi, cel mai bine este să obțineți un invertor care este capabil să gestioneze puterea maximă pe care o poate produce un sistem de energie solară. De exemplu, dacă sunteți după un sistem de energie solară de 3kW, veți avea nevoie de panouri de 3kW și de un invertor solar de 3kW. Acum, există excepții de la această regulă, dar nu vom intra în acestea aici (și chiar sunt destul de confuze!).
Sarcini esențiale pentru invertoarele solare
- Convertirea curentului continuu în curent alternativ Aceasta este funcția de bază a unui invertor cu panouri solare care ajută la crearea de energie care poate fi utilizată în case și proprietăți comerciale.
- Maximizarea puterii de ieșire Invertoarele solare urmăresc în permanență tensiunea rețelei solare pentru a descoperi puterea maximă la care pot funcționa modulele. Dacă modulele sunt degradate sau umbrirea are loc din cauza factorilor de mediu, invertoarele pot identifica în mod neintenționat vârful greșit al șirului. Acest lucru reduce producția generală de energie a sistemului.
- Interfață cu grila Noile invertoare inteligente au avansat de la comunicarea unidirecțională la comunicarea bidirecțională cu rețeaua, ajutând la funcția de susținere a rețelei. Invertoarele inteligente pot îndeplini anumite funcții de susținere a rețelei legate de comunicare, frecvență, tensiune și comenzi, datorită software-ului avansat.
- Raport privind producția de energie Invertoarele solare vă ajută să urmăriți puterea de ieșire a sistemului dvs. solar. Cele mai recente invertoare vin cu capabilități de comunicare prin Wi-Fi, Ethernet hardware sau Bluetooth. Cu tehnologia lor, puteți vizualiza codurile de eroare, datele de reducere a puterii și diagnosticele de la invertoare pe aplicațiile sau computerele lor dedicate pentru smartphone.
- Asigurarea funcționării sigure a sistemului Invertoarele solare trebuie să se oprească în cazul unui arc electric, ceea ce este posibil din cauza degradării materialelor și a îmbătrânirii sistemului. Invertoarele sunt programate să detecteze aceste arcuri, dar cercetările au descoperit că nu toate invertoarele vor funcționa eficient. Invertoarele CHINT sunt printre cele mai performante care vor asigura funcționarea în siguranță a sistemului.
Una dintre aceste funcționalități de asistență a rețelei este capacitatea de a trece prin perturbări minime, cum ar fi schimbarea tensiunii. Un invertor inteligent se poate transforma în modul de așteptare în cazul unei schimbări de tensiune și poate evalua cât timp apare perturbarea și se poate opri dacă aceasta persistă.