Un tracker solar este un echipament care urmărește traseul soarelui prin intermediul unor senzori. Când acestea sunt conectate la panourile solare, acestea pot urmări mișcarea soarelui și astfel pot produce mai multă energie regenerabilă. De regulă, aceste dispozitive de urmărire solară sunt instalate pe suporturile panourilor solare, permițând panourilor să se miște împreună cu soarele. Modul de mișcare variază în funcție de tipul de sistem. Există două tipuri principale de sisteme de urmărire solară: cele cu o singură axă și cele cu două axe. Sistemele cu o singură axă urmăresc poziția soarelui de-a lungul unui singur plan, de obicei de la est la vest. Acestea sunt utilizate în proiecte la scară mare și pot crește producția cu 25-35%. Pe de altă parte sistemele cu două axe permit panourilor solare să se oriente atat la nivelul orizontului cat si al inclinatiei și astfel pot crește producția cu pana la 45%. Sistemele de urmărire solară sunt utilizate pentru a maximiza producția de energie prin urmărirea mișcărilor soarelui. Acestea sunt benefice pentru proiectele care se bazează pe tarife de energie electrică Time of Use, deoarece permit producerea mai multă energie în timpul orelor de vârf, evitând costurile ridicate ale energiei rețelei.
Tracker pentru panouri solare
Cu toate acestea, trackerele solare sunt costisitoare și pot majora semnificativ costurile proiectului. De asemenea, acestea sunt formate din componente mobile, ceea ce poate duce la costuri mai mari de întreținere. Decizia de a instala un sistem de urmărire solară poate necesita planificare suplimentară a șantierului și preparare adițională, cum ar fi saparea unor șanțuri suplimentare pentru cablare și nivelarea terenului.
Sistemele de urmărire solară se bazează pe un circuit de acționare a motorului cu curent continuu (DC) pentru a controla mișcarea panoului solar. De regulă se folosesc actuatoare pentru acționarea sistemului mecanic de rotație a panourilor solare.
Trackerul are un mecanism de fixare și poate fi conectat cu ușurință la panourile solare. Alimentarea se poate face prin intermediul unei surse de curent continuu de 24 V și un curent de 5-10 A, sau prin intermediul unui convertor de la 12 V la 24 V sau 24-60 V la 24 V, în funcție de sistemul de baterii utilizat. Sistemul urmărește lumina solară pe tot parcursul zilei și se poate reorienta spre est dacă se observă o schimbare în lumina pe cer. La sfârșitul zilei, sistemul se poate deplasa spre est pentru a aștepta o nouă zi. Inainte de instalarea trackerului este necesar sa se faca limitarile mecanice pentru a evita coliziunile sau impotmolirile in cele doua extremitati .